Creative growth hacking: met creatieve experimenten naar betere campagneresultaten

Krijg op korte termijn inzicht in de effectiviteit van je advertentie-uiting voordat je al je campagnebudget uitgeeft.

Vindt mijn doelgroep de boodschap die ik communiceer interessant? Sluiten de USP’s aan bij de wensen van de klant? Word de beeldtaal van de campagne een succes?

Als marketeer wil je grip op deze antwoorden om je marketingstrategie te bepalen. Maar marktonderzoek, observaties, interviews en trackingonderzoeken kosten doorgaans veel tijd en geld. Bovendien, deze methodes leveren pas waardevolle inzichten op nadat het campagnebudget is uitgegeven.

Wil je op korte termijn inzicht in of je campagneboodschap en/of beeld de doelgroep aanspreekt? Of wil je ontdekken wat wel of niet werkt? Dan is er creative growth hacking.

Creative Growth Hacking: Hoe pak je het aan?

Creative growth hacking is een methode waarbij je middels creatieve experimenten onderzoek doet naar welke aspecten van je marketingcommunicatie-boodschap en/of beeldtaal het meest effectief zijn om je campagnedoelstelling te behalen.

De experimenten worden online uitgevoerd, via platformen waarbij je effect real-time terugziet in een dashboard. Zo kun je direct zien wat wel en wat niet werkt.

Het begint met formuleren van aannames op hypotheses die je wilt onderzoeken. Dit kan betrekking hebben op heel functionele aspecten van je communicatieboodschap of propositie, zoals:

h1: “In het geval de gratis bezorgkosten propositie wordt gecommuniceerd in een advertentie-uiting, genereert dit binnen twee weken 15% meer purchases op.”
h2: “In het geval de same-day delivery propositie wordt gecommuniceerd in een advertentie-uiting, genereert dit binnen twee weken 10% meer purchases op.”

Maar je kunt ook aspecten van je merkwaarden testen en welke behavioral science wetten (cognitieve biases) voor jouw merk, categorie of product van toepassing zijn.

Dan vertaal je aannames die je hebt geformuleerd naar fysieke advertentie-uitingen. Creativiteit is de leidraad: wat demonstreer je in tekst of copy en wat vertaal je naar visual design, afbeelding of video?

Zijn de hypotheses op de juiste manier uitgewerkt naar fysiek design? Dan kan het experiment beginnen: de campagnemanager of platformspecialist zet campagne met creatie live. En gedurende het experiment looptijd analyseer je samen de resultaten: in welke mate behalen de creaties de KPI’s? Wat gebeurt er als je een aspect in de creatie aanpast? Wat zijn de resultaten als je advertentie laat zien in een andere content of bij een andere doelgroep?

Of wel, het creatieproces eindigt niet zodra de uitingen live staan. Middels de creative growth hacking methode zet je de data en feedback die je real-time terug krijgt van je doelgroep on-the-fly in om je creaties steeds te optimaliseren. Het doel: sneller grip krijgen op hoe je doelgroep precies trigger, nog voordat je al je campagnebudget uitgeeft.

Zelf aan de slag met creative growth hacking

creative growth hacking 24am gids guide creatie design creative agency Amsterdam Nederland mobile first digital

Wil je zelfstandig aan de slag met creative growth hacking? Download onze gids voor creative growth hacking.

Wat vind je deze gids?
– De drie stappen voor creative growth hacking in detail: wie heb je nodig, wat heb je nodig en welke actiepunten zijn er?
– Een data library voor het verzamelen van relevante data
– Consumer biases die je direct kunt toepassen
– Praktijkvoorbeeld van creative growth hacking
– KPI’s voor het meten van het succes van je creatieve experimenten
– Shortcuts naar succes

Laat hier je e-mailadres achter en je ontvangt de download link binnen no-time in je inbox:

[email-download-link namefield=”YES” id=”2″]

Wil je liever één-op-één de mogelijkheden bespreken? Of praktische tips ontvangen? Aarzel niet om contact op te nemen met Martine Hammink, creative lead bij 24AM via 020-7028280 of martine.hammink@its24am.com.

Geef een antwoord