Contactmomenten voor merken nemen af

Het lijkt een gouden periode voor reclamemakers. De mediaconsumptie stijgt fors, het aantal advertentiemogelijkheden neemt toe en het effect daarvan is steeds beter meetbaar. Maar terwijl marketeers zegevieren, neemt de impact van hun campagnes sluipend af.

 Mediaconsumptie stijgt naar 5 uur per dag

Recent onderzoek naar de Nederlandse digitale consument laat zien dat het aantal digitale communicatiedragers per individu blijft toenemen (Global Web Index en GroupM, 2017). Consumenten bezitten niet alleen een computer (of laptop), smartphone en tablet, maar ook steeds vaker een smart tv en een smartwatch.

Met deze devices hebben consumenten onophoudelijk toegang tot het internet. Daaruit is de digitale mediaconsumptie in Nederland inmiddels opgelopen tot maar liefst vijf uur per dag, ten opzichte van circa drie uur per dag aan lineair tv-kijken (Global Web Index en GroupM, 2017). Jongeren tussen de 16 en 24 jaar besteden al zeven uur per dag aan hun digitale devices. Online bezigheden zijn onder andere het lezen van nieuws, chatten, sociale netwerken, bekijken van video’s, zoeken naar producten of het (ver)kopen ervan. Daarvoor gebruiken consumenten uiteenlopende platformen, zoals Netflix, Spotify, Marktplaats en Google. Voor één activiteit gebruiken ze zelfs meerdere platformen, denk aan de diverse sociale platforms.

Advertentiemogelijkheden nemen toe, consumenten blokkeren advertenties

Adverteerders die in contact willen komen met hun doelgroep, de mogelijkheden zijn vandaag de dag omvangrijk. Bovendien zie je, in tegenstelling tot traditionele marketingmiddelen, heel precies welke online marketingactiviteiten bijdragen aan het behalen van je doelstellingen.

Adblockers

Maar, zoals we in het artikel ‘Minder aandacht voor merken: you better do it right’ al duiden, nieuwe generaties zijn steeds kundiger in het negeren, ontwijken of blokkeren van reclameboodschappen. Zo installeren zij al jaren programma’s op hun desktops en smartphones zodat zij niet ‘gestoord’ worden door advertenties. Vanaf 2014 neemt het adblockergebruik drastisch toe. In 2015 stijgt het wereldwijde adblockergebruik met 41% ten opzichte van het jaar ervoor.

IAB Nederland onderzoekt het gebruik van adblockers in Nederland. In 2016 heeft 20% van Nederland (2,5 miljoen Nederlanders) een adblocker geïnstalleerd. 78% gebruikt een adblocker op desktop en 85% heeft een app hiervoor op smartphone. Opvallend is dat mensen met iPhones, in vergelijking met Android en Windows gebruikers, minder vaak een adblocker installeren.

Consumenten hebben daarvoor verschillende redenen. Ze ergeren zich aan het hoge volume aan advertenties, het zorgt voor een trage performance van de site, advertenties zijn irrelevant of consumenten willen ontkomen aan retargeting.

Netflixisering

Soms is een adblocker niet eens nodig, maar kiezen ze simpelweg voor een platform waar geen advertenties voorkomen. Denk aan Netflix of het premium account van Spotify. Netflixisering, het organisch blokkeren van advertenties door te kiezen voor reclamevrije platformen, noemen we de tendens ook wel.

Elke seconde telt

Als gevolg van het advertentie ontwijkende gedrag van consumenten bestaan er steeds minder contactmomenten met de doelgroep. Wil een merk met een reclameboodschap effect hebben op de merkherkenning-, -kennis, of -overweging bij consumenten, dan is daar idealiter meerdere contacten voor nodig. Met het afnemende aantal contact kansen lijkt dat echter steeds moeizamer. Hierdoor wordt het voor adverteerders steeds uitdagender om nu, en in de toekomst, de gewenste impact te genereren met hun marketingcampagnes.

Het is daarom slim om nu met een frisse blik te kijken naar hoe zij op effectieve wijze impact kunnen genereren bij hun doelgroep. Want hoe meer de kansen afnemen, hoe belangrijker het is dat deze goed benut worden.

Op zoek naar een frisse blik? Bel 020-7028280 of mail naar frisseblik@its24am.com.

Geef een antwoord